Prečo je dôležité vetrať správne?

Mať doma dostatok čerstvého vzduchu znamená pravidelne a predovšetkým správne vetrať. Viete však, čo všetko tvorí súčasť správneho vetrania? A čo sa môže stať, keď správne vetrať nebudete?

Aby bol vzduch v interiéri neustále čerstvý a zdravý, museli by ste intenzívne vetrať každé ráno asi 5 – 30 minút a vetranie potom opakovať každé 2 hodiny, a to vrátane nočných hodín a bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. Ako jednoducho správne vetranie zaistiť, sa dozviete na konci článku. Teraz sa však poďme pozrieť na to, čo nesprávne vetranie spôsobuje a ako nepriaznivo sa môže odraziť na vašom zdraví.

Čo spôsobuje CO2

Medzi dva najčastejšie dôsledky nesprávneho vetrania patrí nadmerné hromadenie škodlivého CO2 a nedostatočná alebo nadmerná vlhkosť vo vašom domove. V miestach s vysokou koncentráciou CO2 budete po pár hodinách unavení, nekoncentrovaní, alebo dokonca ospalí. Častým sprievodným javom je aj bolesť hlavy. V spálňach má na svedomí nekvalitný spánok. Z toho pramení nielen únava hneď po prebudení, ale aj dlhodobá ochabnutosť a pocit vyčerpania.

Ľudské zmysly nadmernú koncentráciu CO2, bohužiaľ, nedokážu včas detegovať, a tak na správne vetranie často zabúdame. To by sme nemali, pretože merania ukazujú, že koncentrácia CO2 v spálni alebo detskej izbe bez vetrania strmo stúpa. Počas noci tak spravidla prekračuje aj maximálnu bezpečnú úroveň rovnako ako hranicu únavy.

Optimálna vlhkosť v obytných priestoroch

Udržiavať optimálnu vlhkosť, ktorá sa pohybuje na úrovni 40 % – 60 %, je dôležité nielen pre vaše zdravie, ale aj pre stavebnú konštrukciu vášho domu. Ak bude dlhodobo vyššia, budú sa vám doma tvoriť plesne na stenách. Tie môžu byť viditeľné, ale pre ľudské zdravie sú nebezpečné aj spóry, ktoré naše oči nedokážu rozpoznať. Nadmerná vlhkosť sa nevyskytuje len v starších, ale aj v práve postavených domoch. Z toho vyplýva, že bez kvalitného vetrania budú plesne vznikať aj v novostavbách.

Radosť z nového bývania sa tak pre nedostatočné vetranie môže rýchlo zmeniť na nočnú moru. A vysoká vlhkosť bude mať negatívny vplyv aj na životnosť stavebnej konštrukcie. Dobrý nie je ani opačný extrém – ak bude vlhkosť nižšia, než je spomínaná úroveň, budete dýchať suchý vzduch. Ten zase často dráždi ľudský organizmus pri dýchaní.

Z toho všetkého jasne vyplýva, že správne vetranie pomôže vášmu zdraviu aj domu. Pri bežnom vetraní oknami však do vašej domácnosti okrem čerstvého vzduchu preniká aj hluk a ďalšie škodliviny, ktoré neprospievajú ľudskému zdraviu. Najčastejšie ide o poletujúci prach, peľ, dym a spaliny z okolitého ovzdušia. V zime navyše vetraním oknami uniká aj cenné teplo. Správne vetrať však neznamená nutnosť otvárať každé dve hodiny okná dokorán. Spoľahlivé vetranie vám zabezpečí riadené vetranie s rekuperáciou tepla. O ňom sa dozviete viac tu.

Každý mesiac posielame zaujímavé informácie, ako správne vykurovať, vetrať alebo získavať energiu. Prihlásením súhlasíte s podmienkami.

Zadať nezáväzný dopyt

Pridať ďalšiu prílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný.

Ďakujeme za registráciu.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.