Aká je optimálna vlhkosť vnútorného prostredia a ako to zariadiť

Aká je optimálna vlhkosť v dome? Respektíve, otázka má správne znieť: Aká je optimálna relatívna vlhkosť uzavretého vnútorného prostredia?

Mala by zodpovedať rozmedziu 40 % – 60 %. Na túto hodnotu cielime pri návrhu optimálnej intenzity vetrania. Vzduch s optimálnou pobytovou teplotou a pri bežnom tlaku dokáže pojať len určité množstvo vody a veličina relatívnej vlhkosti určuje percento, do akej miery je vzduch vodnou parou nasýtený.

Vplyv vlhkosti vzduchu na vnútorné prostredie možno dobre pozorovať v kúpeľni na zrkadle. Zrkadlo s povrchom chladnejším, ako je voda, ktorá sa používa na sprchovanie, sa za chvíľu „zarosí“, pretože sprcha nasýti vzduch v kúpeľni na 100 % relatívnu vlhkosť (viac vody vzduch nepojme) a tá sa na zrkadle vyzráža v podobe vody. Sprcha je schopná dodať do okolitého prostredia 2,5 l vody za hodinu, na porovnanie, dospelý človek cca 100 ml a fialka v kvetináči 10 ml.

Hneď ako sa sprchovať prestaneme, vlhkosť v kúpeľni pomaly klesá a voda sa z podoby kvapiek na zrkadle pomaly odparí do vzduchu, čím sa relatívna vlhkosť vyrovná. Podobne je to napríklad v aute, keď ideme z bazéna a okná sa ochladzujú vzduchom zvonka. Vlhkosť v aute je vysoká a na chladných oknách sa zráža z vnútornej strany voda.

Vždy stačí urobiť jediné – vyvetrať.

Prečo je potrebné dosiahnuť ideálnu vlhkosť?

Nízka vlhkosť aj vlhkosť vysoká vo všeobecnosti škodia.

Vysoká vlhkosť je zákerná potvora. Vo vlhku sa darí všetkému živému, a keď sa nedarí vetrať dobre, čoskoro začnú bujnieť plesne, baktérie, roztoče a vírusy. Obyčajne nemilí spolubývajúci. Vplyv plesní na ľudský organizmus je na mnohých miestach odborne opísaný, častou reakciou na prítomnosť organizmov uvedených vyššie je alergia a mať alergiu na vlastný dom nikto nechce.

Ak je vlhkosť nízka, mávajú obyvatelia problém s dýchaním, sliznice sa vplyvom nízkej vlhkosti vysušujú, dramaticky sa zvyšuje prašnosť a tieto vplyv spôsobujú ťažkosti s dýchaním, ktoré môžu viesť u citlivých jedincov ku krvácaniu slizníc; známe sú prípady silnej laryngitídy (zápalu hrtana, ktorý v akútnom prejave sprevádza opuch slizníc), ktorá nezriedka spôsobuje nielen šok rodičom malých detí, ale často aj výjazd rýchlej zdravotnej pomoci.

Ako zariadiť optimálnu vlhkosť

Riešenie je jednoduché – treba len dobre vyvetrať.

Cesta k optimálnej vlhkosti vedie cez kvalitné vetranie, ktoré prebieha v súlade s prevádzkou domu. Kúpanie, varenie, sušenie bielizne – to všetko vlhkosť zvyšuje, naopak, trvalé prevetrávanie najmä v zimnom období (keď je úroveň vlhkosti vonkajšieho vzduchu minimálna) vedie k zníženiu vlhkosti.

Keď treba vlhkosť doplniť, pomôže každý člen rodiny (dýchanie a odparovanie z pokožky predstavuje v byte cca 2,5 l/deň), dosť živý rastlín, akvárium alebo komerčné zvlhčovače. Pri voľbe rekuperačnej jednotky je dobré zvážiť s ohľadom na konštrukciu domu (difúzne otvorená/uzavretá skladba, absencia hmôt s vysokou akumuláciou vlhkosti a pod.) takú jednotku, ktorá dokáže nielen vetrať bez straty tepla , ale aj „vracať“ vlhkosť do prostredia vďaka entalpickému výmenníku. V našom rade jednotiek môžete tieto výmenníky zameniť – práve v závislosti od vlhkosti pri prevádzke v dome.

Máte záujem o návrh riešenia riadeného vetrania s rekuperáciou? Neváhajte a obráťte sa na nás.

Každý mesiac posielame zaujímavé informácie, ako správne vykurovať, vetrať alebo získavať energiu. Prihlásením súhlasíte s podmienkami.

Zadať nezáväzný dopyt

Pridať ďalšiu prílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný.

Ďakujeme za registráciu.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.