Ako vyriešiť vlhkosť muriva v interiéri

Vlhkosť muriva sa často objavuje v objektoch každého druhu – v rodinných domoch aj komerčných priestoroch. Možno sa stačí prejsť po námestí a tieto problémy uvidíte aj zvonku. Keď je stena nedostatočne odizolovaná, nasáva vlhkosť z ulice aj z okolia domu a môže spôsobiť vážne poškodenie obvodového muriva aj zdravotné problémy – ak sa vlhkosť dlhodobo nerieši a pretrváva. Spóry plesní môžu byť aj neviditeľné.

Našťastie sa aj to dá riešiť. A to aj v prípade, keď nie ste schopní ovplyvniť podmienky okolo domu. Na rad tak prichádza riadené vetranie s rekuperáciou tepla.

Takovou situaci jsme měli možnost řešit v jednom administrativním objektu se showroomem stínící techniky (žaluzií, rolet, markýz aj.). V budově byly problémy s neustálou vlhkostí zdí. Podívejte se, jak jsme se s řešením problému v tomto objektu vypořádali, co bylo třeba řešit a jak se to podařilo.

Obsah článku:

Problémy spojené s vlhkosťou

  • vlhkosť múr a neustále nepríjemne vlhký vzduch v nebytovom priestore showroomu
  • nedostatočný prísun čerstvého vzduchu a odvetranie škodlivín z showroomu i kancelárií pri využití iba nárazového vetrania oknami prievanom

Existuje celý rad problémov spojených s vlhkosťou. Pozrite sa, čo všetko a ako sme riešili konkrétne v tejto administratívnej budove.

Východiskový stav

Najväčším problémom, s ktorým sa v tomto priestore roky bojovalo, bola vlhkosť muriva, čo spôsobovalo aj nepríjemný nielen čuchový vnem hneď po vstupe do priestoru showroomu. A keďže vieme, že prvý dojem klienta je často najdôležitejší, nemožno ani to brať na ľahkú váhu.

Viditeľný problém vlhkých stien sa síce darilo nejako „maskovať“, neustále „maskovanie“ však bolo nákladné, časovo náročné, nekonečné, s opakovanými výdavkami a najmä z dlhodobého hľadiska neúčinné. Tiež sa tým neustále obmedzovala prevádzka showroomu a nevyriešil sa pocitový vnem.

Zároveň, vzhľadom na to, že priestor showroomu je nebytový a žiadne osoby v ňom trvalo nebývajú, ale je prístupný len „na zazvonenie“, chodiť z poschodia cez ulicu do showroomu neustále otvárať a zatvárať okná tiež nebolo veľmi praktické. A navyše to bolo stále nedostatočné.

V kancelárskej časti na poschodí sa potom večne riešilo, kedy a ako v priebehu roka vetrať, aby bol v miestnostiach čerstvý a nevydýchaný vzduch a vetranie bolo dostatočné a zároveň príjemné pre všetkých – aj pre tých, ktorým je neustále zima a nemajú radi prievan, ale aj tých, ktorí majú „horúcu krv“.

Na vyriešenie problémov bolo navrhnuté riadené vetranie s rekuperáciou tepla. Súčasťou procesu bola aj revitalizácia stien, teda odstránenie existujúcich vlhkých omietok a použitie nových, špeciálnych sanačných omietok.

Pre tieto priestory bola zvolená nástenná vetracia jednotka FLUO L+ určená na umiestnenie v prízemí v priestore kuchynky showroomu. Ďalej boli navrhnuté vzduchotechnické rozvody a ich vedenie. Prestup z 1. NP do 2. NP bude vykrúžený jadrovým vŕtaním. Rozvody vzduchu pre druhé poschodie budú vedené od zeme pozdĺž steny, pričom pri steny bude vytvorená malá skrinka a rozvody budú následne schované v kazetovom strope.

Vzhľadom na to, že horné a dolné poschodie sú vzduchovo oddelené, každé poschodie bolo navrhnuté v rovnotlaku.

Cez stenu na fasádu budú 2 prestupy – jeden pre prívod čerstvého vzduchu, druhý pre odvod vzduchu z interiéru. Prestupy sú navrhnuté na severnej strane objektu a pre zakončenie potrubia na fasáde bolo navrhnuté osadenie združenou fasádnou mriežkou.

Ďalšou špecifikáciou, ktorú bolo potrebné riešiť v priebehu inštalácie, bol malý priestor medzi podhľadom a nosnými betónovými rebrami v 1. NP. Z dôvodu rebier bolo pre túto inštaláciu zvolené netypické kanálové potrubie s výškou iba 5 cm.

Výber profesionálnych omietok na vlhkej stene

Na podporu riešenia a prevenciu vlhkosti muriva pomocou riadeného vetrania s rekuperáciou tepla boli použité špeciálne sušiace sanačné omietky KEMASAN 590 na báze prírodného románskeho vápna v originálnej receptúre od spoločnosti KEMA-MORAVA.

Táto omietka je špecifická tým, že je na báze prírodného hydraulického spojiva s vysokým obsahom difúzne otvorených mikropórov.

Používa sa na sanáciu omietok poškodených kapilárnou (vzlínajúcou) vlhkosťou. To sa zvyčajne objavuje v prízemných priestoroch a problém zhoršuje aj zimné solenie ciest.

Využití speciálního typu sanační a renovační omítky KEMA 590 je široké:

  • nosná, jadrová vrstva omietok,
  • vnútorná omietka do pivníc, na pivničné klenby pod úrovňou terénu,
  • pre všetky druhy vlhkosťou poškodených stien (aj na zmiešané murivo) a
  • najmä na zasolené a vlhké steny,
  • na reštaurovanie historických budov a stavieb v pamiatkovej starostlivosti,
  • pri renovácii horizontálnych izolácií, kde sa nedá použiť klasická metóda izolovania.

Postup prác

Kľúčovým priestorom s najväčšími problémami bol showroom a permanentná vlhkosť muriva. Základným krokom teda bolo odstránenie pôvodných omietok v celej problémovej výške v tomto priestore.

Následne prebiehalo priebežné meranie a vysúšanie (pre skrátenie času rekonštrukcie priestoru), aby bol priestor dostatočne pripravený na aplikáciu špeciálnych omietok.

Po nahodení omietok, dokončení oprav stien, vymaľovaní a záverečnom uprataní prišla na rad inštalácia riadeného vetrania.

Inštalácia riadeného vetrania s rekuperáciou tepla

Inštalácia prebiehala podľa návrhu, takže najviac za všetko prehovoria fotky.

Meranie vlhkosti

Pre optimálny výsledok sa tento priestor využil aj na testovacie meranie. Hlavné merania prebiehali pred inštaláciou rekuperácie v júli 2021 a po dokončení inštalácie rekuperácie zatiaľ v apríli 2022. V júli 2022 plánujeme meranie zopakovať a porovnať júlové hodnoty.

Aj z meraní v júli 2021 však vyplýva, že v priestore showroomu bolo pocitovo až nepríjemné dusno (okrem iného z dôvodu veľkých presklených plôch a južnej orientácie) a vďaka inštalácii riadeného vetrania s rekuperáciou tepla došlo k výraznému zníženiu vlhkosti, ktorá predtým len podporovala trvalú prítomnosť vlhkosti v stenách.

Čo je však pre nás ešte dôležitejšie, je vyjadrenie spokojnosti užívateľov priestoru.

Výsledky priebežných meraní vlhkosti a teploty v nebytovom priestore showroomu (v ktorom nikto trvalo nebýva a je dostupný „na zazvonenie“):

Na tomto psychrometrickom diagrame podľa Molliera sme vyznačili, ako pri meraní vlhkosti vychádzali hodnoty pred inštaláciou riadeného vetrania a po inštalácii riadeného vetrania.

Poznámka k diagramu:
měření vlhkosti S VĚTRÁNÍM:
– teplota 20 – 22 °C
– relativní vlhkost 20-25%
– absolutní vlhkost 3,5 g/kg s.v.

měření vlhkosti BEZ VĚTRÁNÍ:
– teplota 26 – 29°C
– relativní vlhkost 45-55%
– absolutní vlhkost 11,5 g/kg s.v.

Na záver – výsledný stav a odporúčanie

Ako sme už uviedli, najdôležitejší je pre nás finálny výsledok a spokojnosť klienta. A potešilo nás, že aj v tomto prípade všetci užívatelia priestorov boli nadmieru spokojní. Už od začiatku sprevádzkovania riadeného vetrania je v showroome príjemný vzduch, bez nežiaducich vnemov.

Vlhkosť muriva, ale aj priestoru býva problémom nielen v komerčných objektoch, ale aj v rodinných domoch. Dnes, keď je moderné kupovať a rekonštruovať staré objekty „s dušou“, je dôležité sa starostlivo zaoberať všetkými krokmi už od začiatku rekonštrukcie. Ale aj novšie stavby majú často problém so zlým vetraním a vlhkosťou.

A vedeli ste, že vďaka riadenému vetraniu ušetríte aj náklady na vykurovanie?

Chcete vedieť viac? Tiež bojujete s vlhkosťou stien v dome či v byte? Alebo už dokonca s viditeľnou plesňou? A nemôžete sa jej zbaviť? Obráťte sa na nás a vyžeňte ju raz a navždy! So všetkým Vám poradíme.

„Moderná technológia musí prispievať k riešeniu problémov a šetriť – náklady, čas aj energiu.“

Ing. Jakub Archalous, produktový manažér rekuperácie

Každý mesiac posielame zaujímavé informácie, ako správne vykurovať, vetrať alebo získavať energiu. Prihlásením súhlasíte s podmienkami.

Zadať nezáväzný dopyt

Pridať ďalšiu prílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný.

Ďakujeme za registráciu.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.