Plánujete si postaviť rodinný dom?

Ak plánujete dom, stojíte aj pred otázkou, aký dom si zvoliť z pohľadu spotreby energií. Niekto má v pláne chrániť prírodu a skoro všetci plánujú chrániť vlastnú peňaženku. Nakoniec to ide ruka v ruke. Prírodu aj peňaženku možno chrániť súčasne.

Jediná ušetrená energia je tá, ktorú nespotrebujeme. Plánovanie energetickej spotreby a výroby je teda zásadnou časťou zadania pri projektovaní nového domu.

Prevádzkové náklady (spotrebu energie) úplne zásadne ovplyvní rozhodnutie, ako dobre zatepliť. A máločo je na stavbe také definitívne ako rozhodnutie, koľko izolácie použijeme na podlahu. Tam je skutočne dodávka každého centimetra izolácie veľmi ťažká a drahá. Podobne, len trochu jednoduchšie a lacnejšie, je to so stropmi. Dodatočne plánované zateplenie fasády nám tiež môže prirobiť veľa vrások. Aj výber okien a dverí je veľmi dôležitým rozhodnutím. Predpoklad ich výmeny je často rovnaký ako čas ich životnosti, t. j. približne 15 – 20 rokov.

Ako vyzerá pasívny dom

Navonok rovnako ako každý iný. Pasívnym ho robí kvalita materiálov a kvalita stavby, zodpovedajúca dimenzii izolácií, počet skiel v oknách, použité technológie. A aj dobrá orientácia na svetové strany.

Dom si väčšina z nás stavia predovšetkým pre seba, na celý život, na každý jeho rok, na každé ročné obdobie. Preto jednoznačne uprednostňujeme pasívny dom, ktorý v lete nedopustí masívne prehrievanie, v zimnom období potom nevyháňame teplo do neba alebo do podložia.

Pasívny dom je komfortný

Pasívny dom by mal byť maximálne komfortný. Obyvateľom domu sa snažíme odporučiť to najlepšie. Aj z hľadiska použitých technológií a certifikácie produktov. Napríklad všetky naše vetracie jednotky spĺňajú náročné testy spoločnosti Passive House

                                                                                         

Technológie pre pasívny dom

Zabezpečenie domu proti prehrievaniu a nepríjemnostiam s ním spojeným je potrebné riešiť hneď od začiatku. Toto vyriešime vhodnou orientáciou, zabezpečením tienenia – napr. správne zvoleným presahom striech alebo použitím vonkajších žalúzií. O vetranie sa postará systém riadeného vetrania s rekuperáciou. Letné horúčavy tak bezpečne zostanú vonku a automatické vetranie sa vďaka svojej funkcii by-pass postará o vychladenie počas noci.

Prečo sa zmieňujeme ako o poslednom detaile pasívneho domu o kúrení? Pretože kúrenie v pasívnom dome tvorí skutočne zlomok nákladov v porovnaní s nákladmi bežných domov. Pri porovnaní s nízkoenergetickým domom je potreba tepla na vykurovanie nižšia než jedna tretina. A to počas celej životnosti domu.

Všetky technológie uvedené vyššie okrem toho môžete ovládať centrálne a inteligentne. Napríklad pomocou inteligentného ovládania iWWT – z mobilného telefónu kedykoľvek a kdekoľvek.

Pasívny dom by mal byť bezpečný

A preto odporúčame do každého domu komín, doplnený jednoduchým kozubom. Niečo na pekný zimný večer, ale aj pre „strýčka Príhodu“. Teplo nezávislé od vonkajšej dodávky energie sa, skrátka, môže hodiť.

Čo je aktívny dom

A čo ak chcete ešte viac? Zvoľte si dom aktívny. Taký, ktorý energiu vyrába, pre seba alebo pre susedov. Každá strecha – ak je vhodne otočená k slnku – je skvelým „držiakom“ fotovoltických panelov. Panely dokážu vyriešiť nielen problém s ohrevom teplej úžitkovej vody na podstatnú časť roka, so značnou časťou letnej spotreby elektrickej energie – hoci na ohrev bazéna – alebo, ak sa do nich doplnia batérie, – riešia aj back-up a pokrytie prípadných výpadkov energie na viac ako jeden deň.

Ako na pasívny alebo aktívny dom? Opýtajte sa našich špecialistov, ako to urobiť. V diskusii nad projektom možno zistíte, že vám k nemu chýba len krôčik.

Každý mesiac posielame zaujímavé informácie, ako správne vykurovať, vetrať alebo získavať energiu. Prihlásením súhlasíte s podmienkami.

Zadať nezáväzný dopyt

Pridať ďalšiu prílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný.

Ďakujeme za registráciu.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.