Prvá pomoc proti peľom a iným alergénom

Nádhernú omamnú vôňu čerešňových kvetov a atmosféru v romantický jarný bozk, ktorý sa chystáte zvečniť výročnou selfie do rodinného albumu, náhle preruší ohlušujúce kýchnutie. Mejkap končí v papierovej vreckovke. Fotka sa nakoniec podarí, ale keďže ste si ráno nevzali tabletku na alergiu, máte na nej oči ako králik a namiesto fotografie ako zo žurnálu máte novú historku k rodinnému stolu.  Kam sa vlastne tešíte, pretože tu na vás čaká veľká úľava. Vďaka svojej prezieravosti máte totiž doma riadené vetranie s rekuperáciou, ktoré si poradí aj s horšími a viac „dotieravými“ alergénmi, než je peľ čerešňových kvetov.

Vplyv nielen na alergikov

Bežné alergické ťažkosti, ktorými trpia alergici, určite dobre poznáme – svrbenie, pálenie a začervenanie očí, uší a pokožky, senná nádcha, kýchanie, podráždené sliznice, únava, vyčerpanie, bolesť hlavy a i. Ale nielen alergici pociťujú vplyv zvýšenej koncentrácie peľu a prachu v ovzduší.

O tom, do akej miery ovplyvňuje náš organizmus život v prostredí s alergénmi, rozhoduje veľa faktorov – lokalita bydliska, ovzdušie, životný štýl, genetické predpoklady, imunita, psychická odolnosť a ďalšie. V období hlavnej peľovej a poľnohospodárskej sezóny, keď je vzduchová koncentrácia peľu a prachu výrazne vyššia, sa ich prítomnosť doslova nedá prehliadnuť. Najviditeľnejšie je to v období kvitnutia ihličnatých stromov a repky, keď žltý „prach“ sadá všade navôkol, vonku aj doma.

Celoročné alergény

Nepríjemné alergické príznaky nie sú len súčasťou obdobia peľovej sezóny, ktorá, mimochodom, môže trvať až 10 mesiacov v roku. S alergénmi sa v domácnosti stretávame celoročne. Môžu nimi byť „bežný“ domový prach, roztoče, spóry plesní alebo rôzne aerosóly z každodenných domácich činností, ako je úprava vlasov lakovaním, používanie dezodorantov v tlakových nádobách, osviežovačov vzduchu, vonných sviečok, čistiacich prostriedkov, aviváží alebo parfumov na bielizeň, úlomky z izbových rastlín, „prach“ z bytových textílií alebo oblečenia, drevo do kozuba, srsť domácich miláčikov možno aj kontaminovaná pesticídmi z priľahlých polí a pod. Doma pritom trávime aj 20 hodín denne. Kde inde by sme si teda mali dať záležať na zabezpečení čistého a zdravého prostredia?

               

3 rady na boj s alergénmi

  • potlačiť zdroje alergénov
  • zabezpečiť dostatočnú výmenu vzduchu
  • filtrovať vzduch privádzaný do miestností

Ako pomôže centrálne riadené vetranie

Zaistite pre seba aj svoju rodinu to najlepšie prostredie. Už pri plánovaní rodinného domu myslite na svoje potreby a pohodlie. Riadené vetranie rieši 2 z 3 bodov uvedených vyššie – zabezpečenie dostatočnej a navyše automatickej výmeny vzduchu a filtrovanie vzduchu privádzaného do miestnosti. (Ďalšie výhody riadeného vetrania nájdete v článku „9 výhod riadeného vetrania s rekuperáciou“.)

Vetracia jednotka je v základe vybavená filtrami a pomôže odfiltrovať častice z čerstvého vzduchu privádzaného zvonka do domu.

Pri centrálnom riadenom vetraní v rodinnom dome s podlahovou plochou 100 m2 pri intenzite vetrania na 3. úrovni (t. j. intenzita 0,5) vymeníte a prefiltrujete objem vzduchu v celom dome za 2 hodiny. V prípade prevádzky na najvyššej úrovni vymeníte objem vzduchu ešte rýchlejšie.

Čo dokáže filtrovať vetracia jednotka

Základnou výbavou vetracej jednotky sú filtre typu G4 na vstupe aj pri odťahu vzduchu.

Filter G4 dokáže odfiltrovať až 98 % vzduchových častíc do veľkosti 10 µm (mikrónov). Tie tvorí napr. hrubý a jemný prach, niektoré druhy baktérií, spóry, aerosóly a domový prach. Filter vyrieši aj hmyz, rastlinné časti, peľ a chlpy.

Vetraciu jednotku môžete vybaviť aj jemnejším filtrom typu F7. Ten dokáže z privádzaného vzduchu odfiltrovať dokonca až 95 % častíc do veľkosti 1 µm a až 60 % častíc do veľkosti 0,3 µm.

  • priemerná hrúbka ľudského vlasu je 42 µm – 95 µm
  • menšie častice sa už nedajú dobre vidieť ľudským okom
  • častice pod 10 µm ľahko prenikajú do dýchacích ciest

Triedy filtrácie a ich odlúčivosť

podľa ČSN EN 779 v závislosti od veľkosti odlučovaných častíc

trieda filtrácie0,1 µm 0,3 µm 0,5 µm 1 µm 3 µm 5 µm 10 µm
G4 ̶ 0÷5 %5÷15 %15÷35 %30÷55 %60÷90 %85÷98 %
F72÷35 %45÷60 %60÷75 %85÷95 % >98 % >99 %>99 %

Filtrácia pachov

Ak máte v lokalite problémy alebo riziko nepríjemných pachov, môžete na prívod vzduchu nainštalovať uhlíkový, čiže pachový filter. Odfiltruje cigaretový dym alebo zakurovanie a kúrenie pevnými palivami od susedov, pachy z poľnohospodárskej činnosti aj z dopravnej premávky. Uhlíkový filter sa dá ľahko nainštalovať aj dodatočne k filtrom v základnej výbave.

              

Úľava od hluku zvonka ako bonus

Ako pridanú hodnotu prináša centrálne riadené vetranie úľavu od nepríjemného hluku zvonka. Keďže nemusíte otvárať okná, aby ste do domu priviedli čerstvý vzduch, nebude vás rušiť štekot psov, kikiríkanie kohútov, dopravná premávka, ruch z ulice ani hluk poľnohospodárskych strojov.

Zaujala vás táto technológia? Návrh zdarma radi pripravíme aj pre vašu novostavbu (či už na inštaláciu do hrubej stavby, alebo na dodatočnú inštaláciu) rovnako ako pre vašu rekonštrukciu. Neváhajte a pošlite dopyt.

Každý mesiac posielame zaujímavé informácie, ako správne vykurovať, vetrať alebo získavať energiu. Prihlásením súhlasíte s podmienkami.

Zadať nezáväzný dopyt

Pridať ďalšiu prílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný.

Ďakujeme za registráciu.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.