Drevostavba jedine s rekuperáciou

Aj vy si myslíte, že rekuperácia nie je potrebná, pretože drevostavba dýcha sama? Opak je pravdou. Vo veci vlhkosti rozlišujeme 2 typy konštrukcií drevostavieb: difúzne otvorenú a difúzne uzavretú. Difúzne uzavretá konštrukcia je systém, keď cez obvodovú konštrukciu nepreniká ani vzduch, ani vlhkosť. Naproti tomu difúzne otvorená konštrukcia je systém, ktorý umožňuje riadené prestúpenie vlhkosti konštrukciou tak, aby sa vlhkosť nehromadila vnútri stien. Pri difúzne uzavretej konštrukcii je nutnosť riadeného vetrania zrejmá. Ľudia si často myslia, že pri difúzne otvorenej konštrukcii problémy s vydýchaným vzduchom a nadmernou vlhkosťou riešiť nemusia alebo že postačí klasické vetranie oknami a bežnými odťahovými ventilátormi. To je však mylný záver. Prestúpenie vlhkosti konštrukciou je rádovo menšie, než je napríklad vzniknutá vlhkosť po sprchovaní v kúpeľni. To znamená, že aj v tomto prípade je vetranie nutnosťou, inak nastanú problémy nielen s plesňou v kúpeľni. A vydýchaný vzduch spôsobí ťažkosti s vysokou koncentráciou CO2. Bez riadeného vetrania, presnejšie povedané, riadeného vetrania s rekuperáciou tepla, sa drevostavba nezaobíde.

Aké úskalia drevostavieb rekuperácia rieši?

  • zníženie vysokej relatívnej vlhkosti v drevostavbe
  • zníženie vysokej koncentrácie škodlivín z interiéru (CO2, formaldehyd atď.)
  • zmiernenie prehrievania drevostavby v lete

Drevostavba a zvýšené riziko plesní? To rekuperácia vyrieši.

VLHKOSŤ

Vlhkosť z bežnej prevádzky domu (ako je nahromadená para z varenia alebo zo sprchovania) môže nenávratne narušiť štruktúru dreva a ďalších prvkov konštrukcie. Aby sme sa vlhkosti zbavili, je nevyhnutné drevostavbu – ideálne sústavne – vetrať, čo je v prípade vetrania oknami vo vykurovacej sezóne energeticky veľmi neúsporné. Problém vlhkosti vyrieši riadené vetranie s rekuperáciou, v prípade potreby aj s entalpickým výmenníkom, ktorý pomáha udržiavať ideálnu vlhkosť.

Nadmerná vlhkosť môže nenávratne porušiť konštrukciu domu.

Drevostavba a zvýšená koncentrácia CO2? To rekuperácia vyrieši.

ČERSTVÝ VZDUCH

Drevostavby majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti. O tom niet pochýb. Pre nepriedušnosť však treba vetrať, inak výskyt CO2 nezdravo narastie. Ak však otvoríte okná, je strata tepla veľká. A navyše sa nedá spoliehať len na otváranie okien – znamenalo by to napríklad, že by v zimnom období v noci bolo potrebné vstávať cca každú 1,5 hod. a na 5 minút prevetrať celú miestnosť. Rekuperačná jednotka dokáže odovzdať čerstvému vzduchu zvonka teplo z vnútorného vzduchu s účinnosťou vyššou než 90 %, čo zabraňuje tepelným stratám. Teplo, skrátka, zostane s nami doma. Teplo z odpadového vzduchu sa do čerstvého vzduchu odovzdáva vo výmenníku tepla, čím sa tepelné straty znižujú na minimum.

Výmenník tepla zabraňuje tepelným stratám.

Drevostavba a prehrievanie v lete? S tým rekuperácia pomôže.

PRIVEĽKÉ TEPLO V LETE

V zime je dobre izolovaný dom žiaduci. Ale čo v lete? Keď sa už dom v lete prehreje, zbaviť sa tepla nie je jednoduché. A kto by chcel tráviť čas v takom prostredí? Problém s dennou horúčavou vonku a nočnou horúčavou vnútri rieši výmenník tepla, pretože funguje aj obrátene. Počas dňa, keď je vonku napríklad 35 °C, sa vonkajší vzduch prichádzajúci dovnútra ochladí vzduchom, ktorý prúdi z domu von. V noci, keď je dom stále prehriaty a vonku je chladnejšie, sa zopne tzv. by-pass klapka, vďaka ktorej sa vo výmenníku teplo neodovzdáva a tým sa dom pasívne ochladí.

By-pass klapka privádza čerstvý vzduch zvonka (bez odovzdávania tepla), keď to počas letných nocí potrebujete.

O tom, že rekuperáciu ovládame, sa môžete presvedčiť v našich realizáciách.

Ing. Jakub Archalous

“Technológia musí ľuďom reálne pomáhať k lepšiemu životu. To platí aj pri drevostavbách.”

Ing. Jakub Archalous

Každý mesiac posielame zaujímavé informácie, ako správne vykurovať, vetrať alebo získavať energiu. Prihlásením súhlasíte s podmienkami.

Zadať nezáväzný dopyt

Pridať ďalšiu prílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný.

Ďakujeme za registráciu.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.