Prečo je podlahovka do úsporného domu to najlepšie

Napriek tomu, že sa za posledných 25 rokov významne posunul spôsob stavania nových domov, o elektrickom vykurovaní novostavieb pretrvávajú mýty. A to aj medzi odbornou verejnosťou. Zlú povesť si získalo priamovýhrevné vykurovanie aj medzi niektorými projektantmi a architektmi okrem iného aj pre úplne nevhodné inštalácie z 90. rokov. Napriek tomu sa na súčasnom trhu novostavieb presadzuje viac ako z 30 %.

Čo je priamovýhrevné vykurovanie?

Možno sa budete čudovať, ale keď položíte desiatim rôznym ľuďom otázku: „Čo je vlastne elektrické vykurovanie?“, každý bude mať trochu inú predstavu.

Niektorí stavebníci si napríklad predstavujú, že sa elektrické priamovýhrevné podlahové vykurovanie realizuje „rúrkami s vodou, kde niečo kúri“, alebo si ho mýlia s inštaláciami teplovodného vykurovania s rozvodmi v podlahe a s centrálnym elektrokotlom, ktoré sa však už nepovažuje za priamovýhrevné. O priamovýhrevné vykurovanie ide vtedy, keď kúrime priamo v mieste spotreby, t. j. dom nemá kotolňu.

Obrovskými výhodami tohto riešenia sú v prvom rade jednoduchosť samotnej inštalácie (vrátane jednoduchých stavebných príprav), 100 % účinnosť (nekúrime napr. do komína ani iných priestorov, kde kúriť nepotrebujeme) a v neposlednom rade veľmi presná regulácia spúšťania kúrenia.

Sálavé podlahové kúrenie

Ako priamovýhrevné vykurovanie uprednostňujeme vykurovacie káble pred inými druhmi sálavého kúrenia (stenové priamovýhrevné zariadenia, stropné panely, infraobrazy a ďalšie), pretože podlahové kúrenie kúri presne tam, kde je to potrebné.

Tak ako v zime pravdepodobne nepôjdete do práce v letných topánkach, ale pokojne pôjdete bez čiapky, aj doma sa náš organizmus bude cítiť komfortnejšie pri správnom vertikálnom rozložení tepla v miestnosti s teplom primárne od nôh.

S podlahovým kúrením sa teplotný rozdiel v miestnosti minimalizuje na rozdiel jednotiek stupňov v celom výškovom profile od podlahy po strop, čo nielenže prispieva k tepelnej pohode, ale aj významne znižuje vírenie prachu.

Vykurovanie s presnou reguláciou

Na priamovýhrevné podlahové vykurovanie realizované ako hlavné primárne používame robustné odporové vykurovacie káble, ktoré úplne, a predovšetkým bezpečne nahrádzajú rozvody s vykurovacou vodou alebo radiátory; nejde o tzv. samoregulačné káble. Tieto vykurovacie káble sa zalievajú do podlahovej konštrukcie napr. anhydritom a pri správnej realizácii im nehrozí žiadne poškodenie. A ľahko sa regulujú.

Spravidla navrhujeme také riadenie, aby si obyvateľ každej izby mohol voliť vlastnú komfortnú požadovanú teplotu (v závislosti od teploty priestoru aj podlahy a ďalších zdrojov tepla, napr. kozuba) a nezávisle od ostatných priestorov domu. Napriek tomu sa všetko dá nastavovať centrálne, napríklad z mobilného telefónu alebo počítača s veľkým monitorom.

Vďaka takému spôsobu vykurovania a regulácii sa s elektrickým vykurovaním ľahko prispôsobíte aj zmene prevádzky domu (cestovanie, rodičovská dovolenka, dôchodok a pod.).

Zaujíma vás, ako vyzerá dokončený interiér s elektrickou podlahovkou? Pozrite si napríklad našu realizáciu Hlavné vykurovanie rodinného domu s vinylovou podlahou.

Alebo chcete, aby sme vám hneď vypočítali obstarávacie náklady na váš dom? Pošlite nám dopyt.

Každý mesiac posielame zaujímavé informácie, ako správne vykurovať, vetrať alebo získavať energiu. Prihlásením súhlasíte s podmienkami.

Zadať nezáväzný dopyt

Pridať ďalšiu prílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný.

Ďakujeme za registráciu.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.