Zoznámte sa s riadeným vetraním – slovníček pojmov

Zoznámte sa s technológiami pre Váš nový rodinný dom. Pripravili sme pre Vás malý slovníček z oblasti riadeného vetrania, kde objasníme niektoré pojmy.

RIADENÉ VETRANIE

Systém (spravidla centrálny), ktorý trvale zásobuje interiér čerstvým filtrovaným vzduchom zvonku a zároveň z objektu odvádza znehodnotený (odpadový) vzduch, napr. z kuchyne, kúpeľne, toalety a pod. V objektu sa tak úplne automaticky udržiava čerstvý a zdravý vzduch. V prípade systému s centrálnou vetracou jednotkou s rekuperáciou tepla pri zachovaní tepelného komfortu a bez zbytočných tepelných strát, ktoré by ste inak vyvetrali oknom.

vetracia jednotka

Kľúčová súčasť systému riadeného vetrania, ktorá automaticky zaisťuje súvislé prevetrávanie celého domu (v prípade systému s centrálnou jednotkou). V ponuke máme centrálne jednotky s rekuperáciou tepla niekoľkých typov:

  • nástenné (v 4 veľkostiach)
  • podstropné
  • povalové (v 2 veľkostiach)

Vetracia centrálna jednotka pre bežne stavané rodinné domy má podobné rozmery ako bežné spotrebiče v domácnosti, napr. práčka, sušička či chladnička. Jednotku tak možno bez problémov umiestniť do technickej miestnosti, ktorá je dnes už štandardnou súčasťou každého domu, prípadne do práčovne, chodby a pod. Tieto jednotky sú zvyčajne určené na nástennú montáž, v niektorých prípadoch sa môžu inštalovať ako vstavaný spotrebič (najbežnejší typ FLUO M, ktorá má rozmery š. 540 x v. 1050 x h. 549 mm). V ponuke máme aj menšie vetracie jednotky pre menšie domy či byty alebo typy pre inú ako nástennú inštaláciu, napríklad podstropnú jednotku FLUO FLAT (rozmery: š. 600 x v. 1122 x h. 279 mm) alebo povalovú jednotku FLUO Attic, ktorá nezaberie žiadne miesto v dome.

FLUO

Značka našich centrálnych vetracích jednotiek s rekuperáciou tepla.

  • FLUO S, FLUO M, FLUO L, FLUO XL – na nástennú montáž
  • FLUO FLAT – „plochá“ jednotka na podstropnú či nástennú montáž
  • FLUO Attic L, XL – povalová jednotka

REKUPERÁCIA TEPLA

Rekuperáciou tepla sa rozumie spätný zisk tepla z odvádzaného vzduchu do prívodného vzduchu. Toto zaisťuje tepelný výmenník umiestnený vo vetracej (rekuperačnej) jednotke. Vďaka systému s rekuperáciou tepla môžete pri kvalitne zateplených domoch dosiahnuť až 40 % úsporu potreby tepla na vykurovanie v porovnaní s vetraním oknami.

TEPELNÝ VÝMENNÍK

Rovnako sa môžete stretnúť s menej obvyklým výrazom rekuperátor.

Zaisťuje spätné získavanie tepla. Pri priechode znehodnoteného (odpadového) vzduchu tepelným výmenníkom z objektu von nie je teplo vytvorené vnútri domu odvedené, ale cez tenké steny sa zachytí a odovzdá čerstvému prívodnému vzduchu, ktorý prúdi cez výmenník do objektu. Oba prúdy vzduchu sa pritom nijako nemiešajú. Tepelný výmenník je súčasťou vetracej jednotky s rekuperáciou tepla.

PROTIPRÚDOVÝ KRÍŽOVÝ VÝMENNÍK

Typ tepelného výmenníka v našich jednotkách je protiprúdový krížový. Spätné získavanie tepla z odpadového vzduchu zaisťuje s veľmi vysokou účinnosťou – až 96 % tepla (hodnota našej najpredávanejšej vetracej jednotky FLUO M).

ENTALPICKÝ VÝMENNÍK

Ide o výmenník tepla pre rekuperačnú jednotku, ktorý je cez tenké membrány schopný odovzdávať nielen teplo, ale aj vlhkosť. Entalpický výmenník nie je automaticky vhodný pre všetky domácnosti. Veľmi záleží na režime „užívania“ domácnosti. Väčšinou zvyčajne riešime opačnú požiadavku, a to ako znížiť vlhkosť vnútorného prostredia. Vo vybraných typoch našich jednotiek je však možné tepelný výmenník nahradiť entalpickým výmenníkom, a to aj dodatočne. Stačí zaslať podklady k Vášmu plánovanému rodinnému domu (bytu) a po krátkej konzultácii radi navrhneme optimálne riešenie na mieru priamo pre Vás.

REGENERÁCIA

Termín, ktorý sa v tejto tematike používa vo vzťahu so spätným ziskom vlhkosti.

KONDENZÁT

Kondenzát je voda vznikajúca pri priechode odpadového vzduchu tepelným výmenníkom, kde sa vzduch odvádzaný z miestností ochladzuje pod teplotu rosného bodu a vlhkosť obsiahnutá vo vzduchu následne kondenzuje. Vznik kondenzátu závisí od vnútornej teploty a absolútnej vlhkosti a vonkajšej teploty. Odvod kondenzátu je umiestnený v spodnej časti vetracej jednotky a z objektu sa odvádza preč odpadovým potrubím. Pripojenie odvodu kondenzátu je zaistené flexibilnou hadicou s priemerom 19 mm. Pri všetkých moderných vetracích jednotkách s rekuperáciou je riešený odvod kondenzátu.

SILENCER

Špeciálny tlmič hluku pre nadštandardne tichú prevádzku vetracích jednotiek. Mal by byť súčasťou každého systémového riešenia riadeného vetrania.

VÝVODY

Slovo používané v oblasti riadeného vetrania pre ventily – zakončovacie interiérové pohľadové prvky stropných alebo stenových boxov, ktoré zakončujú jednotlivé potrubia v miestnostiach. Pomocou ventilov tiež možno regulovať prietok vzduchu a smer jeho prúdenia. O to sa však nemusíte starať. Zaistíme to pre Vás pri východiskovom regulovaní.

ROZVODY VZDUCHU

Presnejšie vzduchotechnické rozvody. Systém vedenia rozvodov navrhujeme zvyčajne ako podstropný s lúčovitým usporiadaním. Rozvody sú vedené v tepelnej obálke domu, zvyčajne nad sadrokartónovým podhľadom, kde sa pohodlne vojdú do priestoru 10 cm. V novostavbách sa rozvody vzduchu inštalujú ideálne ako prvé rozvody po dokončení hrubej stavby.

Rozvody vzduchu sa pripájajú prostredníctvom 4 hrdiel k centrálnej jednotke. Veľkou výhodou našich jednotiek (FLUO S – XL a FLUO FLAT) je uľahčenie montáže vďaka možnosti „prehodenia“ napojenia rozvodov vzduchu na hrdlá (T1/T3 a T2/T4 – pozri obr. Schéma vetracej jednotky) pri inštalácii jednotky jednoducho pomocou mikrospínača.

Prívod čerstvého vzduchu:

  • zvonku do vetracej jednotky (nasávanie a prívod čerstvého vonkajšieho vzduchu) … hrdlo T1
  • z vetracej jednotky do jednotlivých miestností (cez rozvádzacie boxy; výtlak čerstvého vzduchu) … hrdlo T2

Odvod znehodnoteného vzduchu:

  • z jednotlivých miestností do vetracej jednotky (cez rozvádzacie boxy; odsávanie a odvod znehodnoteného odpadového vzduchu) … hrdlo T3
  • z vetracej jednotky von (výtlak odpadového vzduchu) … hrdlo T4

Minimálna stavebná príprava pre vzduchotechnický rozvod je zvyčajne 2x prienik von s priemerom 200 mm. Ďalšia príprava potom vychádza z konkrétneho typu domu a projektu (napr. či je dom poschodový a pod.).

PARAMETRE KVALITY VZDUCHU

  • CO2 – oxid uhličitý
  • RH – relatívna vlhkosť vzduchu
  • VOC (volatile organic compounds) – prchavé organické látky, ktoré môžu poškodzovať ľudský organizmus, napr. formaldehyd, toluén, benzén a i.

iWWT

Značka inteligentnej regulácie nášho vlastného vývoja na spoločné ovládanie vetrania, vykurovania a žalúzií odkiaľkoľvek pomocou telefónu či počítača s pripojením na internet.

CERTIFIKÁCIA PASSIVE HOUSE

Certifikát kvality, ktorý zaručuje nadštandardné parametre vetracích jednotiek inštalovaných v nízkoenergetických a pasívnych domoch. Certifikát Passive house majú všetky naše centrálne vetracie jednotky.

NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM

Program, v ktorom sú rekuperačné jednotky certifikované v dotačnom programe Nová zelená úsporám. Do programu sú zaradené všetky naše centrálne vetracie jednotky. So zariadením projektu Vám radi pomôžeme.

EKODIZAJN

Požiadavky na energetickú náročnosť, podľa nariadenia Komisie (EÚ) č. 1253/2014 o ekodizajne vetracích jednotiek. Všetky naše vetracie jednotky samozrejme spĺňajú toto nariadenie. Všetky podklady pri realizácii zákazky dostávate od nás kompletne spracované ako bonus.

                        Certifikace Passive House Component                      Technologie vhodné pro použití v pasivních domech                        Nová zelená úsporám od V-systém elektro                   EKODESIGN garance V-systém

Stále Vám niečo nie je jasné? Alebo Vás zaujímajú významy ďalších pojmov? Dajte nám vedieť. Radi Vám pojmy objasníme, či už pri telefonickej, osobnej alebo online konzultácii, a doplníme ich do „slovníka“.

Každý mesiac posielame zaujímavé informácie, ako správne vykurovať, vetrať alebo získavať energiu. Prihlásením súhlasíte s podmienkami.

Zadať nezáväzný dopyt

Pridať ďalšiu prílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný na info@v-system.sk.

Ďakujeme za registráciu.

Formulár bol úspešne odoslaný.

Ďakujeme za registráciu.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.